Boek
Nederlands

Liefdeslijnen

Amitav Ghosh (auteur)
Via de ervaringen van verschillende leden van een Indiase familie wordt een beeld van de naoorlogse geschiedenis van het land geschetst.
Titel
Liefdeslijnen
Auteur
Amitav Ghosh
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The shadow lines
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2003
330 p.
ISBN
90-351-2513-4

Besprekingen

Roman waarin de eenzijdige verliefdheid van de Indiase ik-figuur voor zijn nicht als een rode draad loopt. Het boek kent twee hoofdstukken. In het eerste wordt een kader geschetst, in het tweede worden vragen en structuren uitgewerkt. De hele roman, die een periode van bijna 40 jaar beslaat, te beginnen kort voor de Tweede Wereldoorlog, betreft een continue tweedeling. Plaatsen van handeling zijn Londen en Calcutta. Er is sprake van een constante afwisseling tussen heden en verleden die vaak naadloos in elkaar overvloeien. De lezer bladert a.h.w. door een fotoalbum vol familiekiekjes met de tekst als een lang en doorlopend bijschrift bij telkens wisselende en nieuw opkomende beelden. Ogenschijnlijk kalm kabbelt de inhoud voort, maar alom zijn er heftige onderstromen en uitbarstingen in gemoed en realiteit. Het boek is een afspiegeling van het leefpatroon van de gevierde en geprezen auteur (1956) die afwisselend in het Westen en in Calcutta woont. Sterke karaktertyperingen. Een verklar…Lees verder

Over Amitav Ghosh

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Amitav Ghosh (Calcutta, 1956) is een Indiaas schrijver die schrijft in het Engels. Hij studeerde aan de Universiteit van Delhi en de Universiteit van Oxford.

Een eerste kennismaking met Amitav Ghosh' werk roept bij zowat alle lezers herinneringen op aan Salman Rushdie. Dat ze beiden Indiër zijn, dat ze beiden in het Engels schrijven en dat ze beiden een verhalenwereld hanteren waarin de Indische en bij uitbreiding Aziatische cultuur een belangrijke rol speelt maken die associatie evident. Maar Ghosh is geen epigoon van Rushdie. Hij heeft een eigen stem en stijl, een eigen visie en filosofie.

In 1986 verschijnt zijn eerste boek: The Circle of Reason (vertaald als Bengaals vuur of de macht van de rede, 1989 bij Het Wereldvenster). Daarin onderzoekt hij de "verenigbaarheid" van het westers rationalisme en het Indisch traditionalisme - of, als dat laatste te geringschattend klinkt, het culturele substraat van India. Meteen een groots boek rond de them…Lees verder op Wikipedia