Boek
Nederlands

Muizensoep en tranenthee

Arnold Lobel (auteur)
+1
Muizensoep en tranenthee
×
Muizensoep en tranenthee Muizensoep en tranenthee

Muizensoep en tranenthee

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met korte verhalen over Sprinkhaan, Bastiaan Big en Uil; een lang verhaal over varkentje Valentijn. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Dieren
Titel
Muizensoep en tranenthee
Auteur
Arnold Lobel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mouse tales ; Grasshopper on the road ; Mouse soup ; Owl at home ; Uncle elephant ; Small pig ; Fables
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2007
216 p. : ill.
ISBN
90-216-1980-6 9789021619804

Besprekingen

Levensvragen in partjes
verzamelde verhalen van arnold lobel
Arnold Lobel: "Een goed prentenboek moet waar/waarachtig zijn. Dat wil zeggen, heb moet voortkomen uit het leven en de passies van de maker ervan. Een boek dat slechts als verbruiksartikel is bedoeld, zal nooit meer zijn dan dat, hoe succesvol het ook blijkt te zijn."
Begin jaren '80 nam ik als eerstejaarsstudent Germaanse deel aan de 'Avonden van de Poëzie' die maandelijks op de universiteitscampus georganiseerd werden. Poëzie met een hoofdletter, jazeker, het ging ons immers om de kwintessens van de 'Literatuur'. Toen de dichter Ed Leeflang op een avond te gast was, las hij tot verrassing van het clubje verwaten literatuurstudenten dat we waren, een verhaaltje voor uit Arnold Lobels bundel Bij Uil thuis. Kleine verhaaltjes in eenvoudige zinnetjes, uiterst geschikt voor beginnende lezertjes. En ook voor (beginnende) poëzieliefhebbers, zo bleek.
Arnold Lobel is een van de belangrijkste prentenboekenmakers van dez…Lees verder
Bundel verhalen over Muis, Bastiaan Big, Sprinkhaan en Uil, die eerder verschenen in de serie 'Blokboekjes'. Van elk deeltje zijn twee verhalen uitgezocht, met uitzondering van 'Valentijn' dat volledig is afgedrukt. In dezelfde uitvoering verscheen 'Alle verhalen van Kikker en Pad'*. Die bundel vormde wat meer een eenheid. Toch zullen ook de verhalen uit dit boek kinderen nog steeds aanspreken. Zowel met de tekst als de platen weet de auteur een warme, geborgen sfeer te scheppen. Mooi taalgebruik, aangepast aan de doelgroep, verrassingen en relativerende humor. De met pen of potlood omlijnde illustraties, zacht van kleur, vormen een mooi geheel met de tekst. Luxe uitgave met stevig papier, een zeer royale bladspiegel en een aantrekkelijke omslag. Een boek om vaak uit voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Over Arnold Lobel

Arnold Lobel (Los Angeles, 22 mei 1933 - New York, 4 december 1987) was een Amerikaans auteur van kinderboeken. Hij illustreerde zijn eigen boeken en die van andere schrijvers.

Biografie

Lobel volgde een opleiding aan het Pratt Institute, een kunstacademie, waar hij zij latere vrouw Anita Kempler ontmoette. Na zijn afstuderen gingen ze in New York wonen, waar Lobel werk vond als reclametekenaar. Al gauw ging hij over op het illustreren van kinderboeken. Om te voorkomen dat hij de opbrengsten van de boeken met een schrijver zou moeten delen, begon hij ook zelf te schrijven. Arnold Lobel overleed aan AIDS-gerelateerde complicaties.

Lobel won de Caldecott Medal in 1981 voor zijn boek Fables.

Prijzen

  • 1971: Zilveren Griffel - Valentijn
  • 1981: Vlag en Wimpel - Bij Uil thuis
  • 1981: Zilveren Griffel - Bij Uil thuis
  • 1982: Vlag en W…Lees verder op Wikipedia