Boek
Nederlands

Het gele gezicht ; De Griekse tolk ; Het teken van de vier

Het gele gezicht ; De Griekse tolk ; Het teken van de vier

Wanneer twee oud-officieren op mysterieuze wijze overlijden, wenden hun kinderen zich tot de bekende detective Sherlock Holmes teneinde opheldering te krijgen in deze zaak.
Extra onderwerp
detective
Titel
Het gele gezicht ; De Griekse tolk ; Het teken van de vier
Auteur
Arthur Conan Doyle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij 521, 2003
179 p.
ISBN
90-76927-60-X

Besprekingen

Sherlock Holmes de wereldbekende Londense privédetective en zijn trouwe, bijdehandse compagnon Dokter Watson, trotseren de tijd en dienen op stuk van zowel spanningsgehalte als wat betreft literaire kwaliteiten, zeker niet onder te doen voor 'sleuths' en 'private-eye's' van recentere datum. Het siert dan de uitgevers dat ze een nieuwe vertaling brengen van de volledige romans en verhalen, gebracht in volgorde van de eigen chronologie van de verhalen: van Holmes' eerste zaak in 1874 tot zijn laatste in 1914, maar het blijft enigszins bevreemdend dat zij opteren voor een voorplatontwerp waarin zwoele vrouwen de toon zetten (terwijl vrouwen in de verhalen met een vergrootglas moeten worden gezocht) en waar van de stijl verwijst naar de jaren '30-'40'. Wellicht valt dit toe te schrijven aan de noodzaak van 'verborgen verleiding'.

Deel drie bevat de verhalen die zich in het leven van de detective afspelen in de periode juni-december 1887. Zes verhalen, waaronder 'De Vereniging van d…Lees verder
Londen, 1888. Twee ex-koloniale officieren, overste Arthur Morstan en Majoor John Sholto, sterven op mysterieuze wijze. Hun kinderen vragen Holmes dit raadsel op te lossen. Deze ontdekt dat beiden op de Andamaneilanden bij Sumatra betrokken zijn geweest bij de verdwijning van de zg. Agraschat, die in werkelijkheid eigendom is van Jonathan Small, een boef uit de strafkolonie, ooit geleid door genoemde officieren, die nu door Smalls toedoen dood zijn. Dit misdaadverhaal, 'Het teken van de vier', het is het belangrijkste verhaal van deze bundel. Een genot om te lezen, met name de klopjacht op de Thames by night, van de politiestoomboot op de boot van de criminelen, is een episode die zo in een moderne thriller zou passen. Naast het verbluffende denkwerk van Holmes biedt deze roman ook veel actie en wordt zo tot een betere klassieker. Het boek bevat tevens twee korte verhalen: 'Het gele gezicht' en 'De Griekse tolk'. Uitgeverij 521 geeft de complete werken van Conan Doyle uit in 12 delen…Lees verder

Over Arthur Conan Doyle

Arthur Ignatius Conan Doyle (Edinburgh, 22 mei 1859 – Crowborough (Sussex), 7 juli 1930) was een Brits arts die vooral bekend werd als schrijver van verhalen over de detective Sherlock Holmes en zijn assistent Dr. Watson. Doyle was een schrijver met een breed oeuvre en publiceerde naast zijn verhalen over Holmes ook nog historische romans, sciencefiction, toneelstukken, poëzie en non-fictie.

Leven

Jeugd

Arthur Conan Doyle werd geboren in Edinburgh. Zijn vader Charles Altamont Doyle kwam uit een welgestelde Iers-katholieke familie. De man was echter een alcoholist, die het gezin in ernstige moeilijkheden wist te brengen en uiteindelijk in 1876 in een inrichting eindigde. Zijn moeder, Mary Foley, was daarentegen een goed ontwikkelde vrouw met een grote invloed op Arthur. Haar capaciteiten als verhalenverteller waren groot en inspirerend voor haar zoon.

Doyle werd op 10-jarige leeftijd door zijn …Lees verder op Wikipedia