Boek
Nederlands

Fantastische fabels

Brian Wildsmith (auteur), Jean De la Fontaine (naar het werk van)
+1
Fantastische fabels
×
Fantastische fabels Fantastische fabels
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bewerking van vijf fabels van Jean de la Fontaine, waarin domheid aan de kaak wordt gesteld. Prentenboek met kleurige illustraties en een korte tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Bevat
De haas en de schildpad
De rijkaard en de schoenmaker
De noordenwind en de zon
De molenaar, de jongen en de ezel
De leeuw en de rat
Titel
Fantastische fabels
Andere titel
Brian Wildsmith's fantastische fabels van Jean de La Fontaine
Auteur
Brian Wildsmith
Naar het werk van
Jean De la Fontaine
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Favourite fables
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Zirkoon, 2009
155 p. : ill.
ISBN
9789052474274 (hardback)

Besprekingen

In de jaren zestig bracht de Engelse prentenboekenmaker Brian Wildsmith kort na zijn debuut enkele bewerkingen van fabels van Jean de la Fontaine uit. Die vijf boeken worden nu gebundeld in een boek dat waarlijk geroemd mag worden omwille van de kleurenpracht. Wildsmith herleidde de originele fabels tekstueel tot een minimum, maar verhief ze visueel tot een explosie van kleur en detail. Zijn vinnige tekenstijl kan je wat vergelijken met die van Fiep Westendorp, maar zijn fauvistische kleurenpracht is onvergelijkbaar. Dat de vijf fabels honderdvijftig pagina's belopen, ligt volledig aan de fantastische, grote prenten van Wildsmith, die niet aarzelt om de tekst in de marge te stoppen van heftige composities vol felle kleuren, kledijmotieven, flora en fauna. Zijn natuurscènes zijn als zomerdagen vol insecten en vogels, zijn huizen en steden zijn ambachtelijke patchworks. In het klassieke 'De haas en de schildpad' overdonderen de fleurige hegkanten en talrijke fauna de lezer. Liefst drie …Lees verder
Prentenboek waarin via vijf bekende fabels (van Jean de la Fontaine) de domheid van mensen, dieren en elementen op een bijzonder feestelijke manier getoond wordt. De domheid die een schildpad van een haas doet winnen, de hoogmoed van de wind die wordt afgestraft door de zon en de last van te veel bezit van de mens worden plastisch verbeeld. De paginagrote prenten in frisse, heldere kleuren, de losse, maar doeltreffend getekende en geschilderde mensen, dieren en planten brengen de kijker steeds nieuwe verrassingen. Het is een wereld van mensen in sprookjesachtige kleding, bontgekleurde vogels en ontroerende dieren. De bescheiden tekst plooit zich om de tekeningen, waarbij belangrijke woorden groot en vet gedrukt zijn. In het al uit 1963 stammende boek is in elke fabel de spetterende caleidoscopische kleurenpracht van Wildsmith te herkennen. Toch heeft elk verhaal zijn eigen karakter. Het boek is daardoor ook anno 2009 zeer de moeite waard. Vanaf ca. 4 jaar.