Boek
Nederlands

Viersprong : roman

Geertrui Daem (auteur)
+1
Viersprong : roman
×
Viersprong : roman Viersprong : roman

Viersprong : roman

Genre:
Nadat een van de vier zussen die in Vlaanderen een pension uitbaten, heeft verklaard dat zij zwanger is, kantelt hun bestaan.
Titel
Viersprong : roman
Auteur
Geertrui Daem
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2016
204 p.
ISBN
9789463100106 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

De jaren zestig: vier ongehuwde zusters bestieren hun deftige pension Viersprong. De bazige Mariëtte, de uitdagende Estelle, de broze Louise en Judith, die weleens optreedt met haar trekharmonica. Er is ook Maurice, de vloekende, onverzorgde klusjesman die opgescheept zit met zijn verstandelijk gehandicapte dochter Odette. De kleurrijke pensiongasten zijn voor de zussen de verbinding met de buitenwereld. Als op een dag Estelle beweert dat ze zwanger is, kantelt alles. Het debuut van deze auteur-kunstenares-actrice was de verhalenbundel ‘Boniface’ (1992), waarmee de vergelijking met volksschrijver Louis Paul Boon werd gemaakt. In 2006 ontving zij de naar hem vernoemde prijs, onder meer voor haar inzet voor de volkse Vlaamse taal. Die taal is ook in dit boek een groot genot. Het is sappig Vlaams, maar uitstekend te volgen en vaak goed voor een glimlach. Het tragikomische verhaal begint wat kabbelend, maar komt allengs in een stroomversnelling. De lezer wil net zo graag als de zussen en …Lees verder

Over Geertrui Daem

Geertrui Daem (Aalst, 29 april 1952) is naast schrijfster en beeldend kunstenaar ook actrice en vertelster. Ze schrijft proza en theater. Daem debuteerde in 1992 met Boniface dat bekroond werd met de debuutprijs. Zij schreef onder meer: De meisjeskamer, Een vader voor Elizabeth, Koud en Het Verdeelde Huis.

In haar verhalen heeft ze het bij voorkeur over mensen die meer van het leven verwachtten dan ze gekregen hebben. Geertrui Daem heeft een eigen en eigentijdse plaats ingenomen in de traditie van de sociale roman in Vlaanderen.

Literaire onderscheidingen: Debuutprijs (1993), Van der Hoogt-prijs Nederland, Paul de Mont-prijs, Toneelschrijfprijs van de Nederlandse Taalunie, Louis Paul Boonprijs (2006), AKO- en Libris Literatuurprijs nominatie.

Bibliografie

  • Boniface, verhalenbundel, Dedalus, Antwerpen; bekroond met de Debuutprijs 1993 en de Lucy B. en C.W. van de Hoogtp…Lees verder op Wikipedia