Boek
Nederlands

De hut van oom Tom, of Het leven onder de slaven

+1
De hut van oom Tom, of Het leven onder de slaven
×
De hut van oom Tom, of Het leven onder de slaven De hut van oom Tom, of Het leven onder de slaven

De hut van oom Tom, of Het leven onder de slaven

Op ware gebeurtenissen berustend verhaal over het leven van een negerslaaf in het noorden van de Verenigde Staten van Amerika, in de eerste helft van de 19de eeuw.
Titel
De hut van oom Tom, of Het leven onder de slaven
Auteur
Harriet Beecher Stowe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Uncle Tom's cabin, or Life among the lowly
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2005
519 p.
ISBN
90-253-0320-X

Besprekingen

Een nieuwe integrale vertaling van deze klassieke anti-slavernijroman, een van de eerste boeken in de Amerikaanse geschiedenis over de slavernij, in zijn tijd (1852) zeer invloedrijk. Er wordt wel beweerd dat de Amerikaanse Burgeroorlog mede onder invloed van deze roman begonnen is… Het verhaal, in talloze talen en bewerkingen verschenen, vertelt de geschiedenis van een aantal slaven op een plantage in Kentucky: de goede, trouwe slaaf Tom die door zijn krap zittende meester, samen met het zoontje van de slavin Eliza, aan een slavenhandelaar wordt verkocht en jammerlijk aan zijn eind komt (hij wordt letterlijk doodgeslagen); Eliza, die samen met haar zoontje over de ijsschotsen van de Ohio rivier naar de vrijheid vlucht; het blanke meisje Eva die goed bevriend raakt met Tom; het ondeugende, heidense negermeisje Topsy en de keurige juffrouw Ophelia die haar probeert op te voeden enz. Mooie, soepele vertaling van een hier en daar natuurlijk wat ouderwets en sentimenteel, maar al met al t…Lees verder

Over Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe (Litchfield (Connecticut), 14 juni 1811 – Hartford (Connecticut), 1 juli 1896) was een Amerikaans abolitioniste en schrijfster.

Biografie

Beecher-Stowe werd geboren in Litchfield en groeide voornamelijk op in Hartford. Zij was de dochter van Lyman Beecher, een vooraanstaand Congregationalistisch predikant uit Boston, en zuster van eminent predikant Henry Ward Beecher. In 1832 verhuisde haar familie naar Cincinnati, een andere thuishaven van de abolitionistische beweging, waar haar vader de eerste president werd van het Lane Theological Seminary.

In Cincinnati deed ze eerstehands kennis op over slavernij en de Underground Railroad en voelde ze zich geroepen De hut van Oom Tom (Uncle Tom's Cabin) te schrijven, de eerste Amerikaanse roman met een neger in de hoofdrol. Er wordt aangenomen dat het boek gebaseerd is op het leven van Josiah Henson. Het is een beschrijving van het leven van Amer…Lees verder op Wikipedia