Boek
Nederlands

Dans van woede : vrouwen en de kracht van hun boosheid

+1
Dans van woede : vrouwen en de kracht van hun boosheid
×
Dans van woede : vrouwen en de kracht van hun boosheid Dans van woede : vrouwen en de kracht van hun boosheid

Dans van woede : vrouwen en de kracht van hun boosheid

Herwaardering van de betekenis van woede in persoonlijke relaties, waarbij beoogd wordt om vrouwen te helpen los te komen van ineffectieve manieren van omgaan met kwaadheid en hen te leren hun woede te gebruiken om een duidelijke positie in relaties in te nemen.
Titel
Dans van woede : vrouwen en de kracht van hun boosheid
Auteur
Harriet Goldhor Lerner
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The dance of anger : a woman's guide to changing the patterns of intimate relationships
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2016
239 p.
ISBN
9789026334511 (paperback)

Besprekingen

Dit in 1985 voor het eerst verschenen boek heeft niets van haar populariteit ingeboet. Integendeel: omgaan met woede bij vrouwen is nog steeds een heet hangijzer en zulke boeken kunnen er alleen maar toe bijdragen dat we er op een constructieve manier mee omgaan.

Als onze oude vertrouwde manier om met woede om te gaan niet werkt, vallen we in de categorie de 'nette dame' of het 'kreng'. Deze categorieën lijken op het eerste zicht dag en nacht te verschillen, maar ze dienen allebei om anderen te beschermen, de kijk op onze eigen ik te vertroebelen en elke verandering uit te sluiten.

'Nette dames' houden in situaties waarin woede of protesten op hun plaats zouden zijn, het zwijgen of ze worden huilerig. Ze bekritiseren zichzelf of voelen zich gekwetst. Als ze de woede wel degelijk voelen, houden ze het voor zich om de mogelijkheid van een open conflict te vermijden. Maar ze houden niet alleen de boosheid voor zich, ze brengen ook niet duidelijk onder woorden wat ze denken…Lees verder
Woede wordt, met name door/bij vrouwen, meestal negatief beoordeeld. In dit boek gaat de auteur – psychologe/psychotherapeute – daarentegen in op de positieve betekenis van woede. Ze laat in de eerste plaats zien hoe woede bestaande, ineffectieve relationele patronen kan beschermen. Daarbij gaat het om repeterende interactiepatronen, zoals achtervolgen/weglopen en onderfunctioneren/overfunctioneren, waarin de partners gevangen zitten en die door ineffectief gebruik van woede in stand worden gehouden. Vervolgens laat Lerner zien hoe het mogelijk is op een andere, doelmatige wijze met woede om te gaan en boosheid te gebruiken om een duidelijke, nieuwe positie in belangrijke relaties in te nemen. Dit boek beoogt vrouwen te helpen los te komen van manieren van met woede omgaan die hen op de lange duur niets opleveren. De heldere benaderingswijze, de vele herkenbare voorbeelden en de praktische oefeningen en tips dragen ertoe bij dat het zeker voor veel vrouwen, maar ook voor mannen, aan d…Lees verder