Michel Poiccard, een jong zich aan Humphrey Bogart spiegelend schooiertje, steelt in Marseille een auto en schiet de hem achtervolgende agent neer. In Parijs ontmoet hij de even losbollige Patricia die en passant zijn leven overhoop zet. Zijn foto verschijnt in de krant en Patricia biedt hem aanvankelijk een onderduikadres. Tegelijk hommage en parodie op de Amerikaanse gangsterfilm.
Taal
Frans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: RCV, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1959
Speelduur
ca. 86 min.
Aantekening
Taalkeuze: Frans, Duits Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045202149
mooov

Besprekingen

A bout de souffle is een klassiek geworden Franse speelfilm uit 1959 met in de hoofdrollen Jean-Paul Belmondo en Jean Seberg. Deze film van Jean-Luc Godard was een van de eerste films van de 'nouvelle vague', een vernieuwende richting in de Franse film. De film is ook een eerbetoon aan de Amerikaanse gangsterfilms uit de jaren '40. Belmonde is de kruimeldief Michel die op Humphrey Bogart probeert te lijken. Na de diefstal van een auto waarbij hij een agent neerschiet vlucht hij naar Parijs waar hij onderdak krijgt bij de Amerikaanse Patricia. De Speelfilmencyclopedie geeft vier sterren: 'Gebrek aan routine en financiële middelen waren de oorzaak voor Godard om een nieuwe filmgrammatica te schrijven waarvan de invloed zo breed doorwerkte, dat de vormvernieuwing nu nauwelijks nog als ongewoon overkomt. De ooit nihilistisch genoemde inhoud - de fataal aflopende liefde tussen een voortvluchtige misdadiger en een Amerikaanse aspirant-journaliste - doet nu vooral romantisch aan. De door de …Lees verder

Over Jean-Luc Godard

CC BY 2.0 - Foto van/door Gary Stevens

Jean-Luc Godard (Parijs, 3 december 1930) is een Franse filmregisseur en scenarist. Hij is een van de belangrijkste leden van de nouvelle vague.

Biografie

Jean-Luc Godard werd in 1930 in Parijs geboren. Zijn ouders waren vooraanstaande Zwitsers, en tijdens de Tweede Wereldoorlog keerde de familie naar Zwitserland terug. In 1949 begon hij aan een studie volkenkunde aan de Sorbonne. In deze periode leerde hij François Truffaut, Jacques Rivette en Éric Rohmer kennen. In 1950 begon hij samen met Rivette en Rohmer een filmkrant en werkte hij mee aan hun films. In januari 1952 begon hij te schrijven voor het filmblad Les cahiers du cinéma, dat het jaar daarvoor was opgericht door André Bazin.

In 1953 werkte hij mee aan de bouw van een dam in Zwitserland. Met het verdiende geld maakte hij zijn eerste film, Opération Béton, een korte documentairefilm over de bouw van de dam. In 1956 keerde hij terug naar Frankrijk en hervatt…Lees verder op Wikipedia