Boek
Nederlands

De gesloten kring : roman

Jonathan Coe (auteur), Harm Damsma (vertaler), Niek Miedema (vertaler)
Bijna 25 jaar na hun eindexamen in 1978 gaat een aantal schoolvrienden uit Birmingham aan het begin van de 21e eeuw heel verschillend om met hun idealen van toen. Vervolg op 'De Rotters Club'.
Titel
De gesloten kring : roman
Auteur
Jonathan Coe
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The closed circle
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2004
462 p.
ISBN
90-290-7507-4 (paperback) 90-290-7774-3

Andere talen:

Besprekingen

Een goed geschreven boek dat zozeer in onze eigen tijd geplaatst is (Engeland 1999-2003) moet wel boeien, maar enige kennis van en belangstelling voor de Engelse maatschappij en politiek is wel een voordeel. Dit is al de vierde roman van Coe die vertaald is, dus aan Nederlandse waardering ontbreekt het niet. Alles wat wij recentelijk ook hebben meegemaakt: politieke verrechtsing, fabriekssluitingen, de macht van de media, dreigend terrorisme, is verweven in, en beïnvloedt, de levens van een groot aantal personen van wie de meesten samen op school hebben gezeten (zie ‘De Rotters Club’*) en/of familie zijn. Er is veel, vaak geestige en heel herkenbare, kritiek op de wereld van nu, maar eigenlijk zijn er maar weinig ‘slechterikken’ in het verhaal en is het eindbeeld positief en verdraagzaam. Of lezers over 10 jaar alles nog zullen begrijpen, is twijfelachtig. De vertaling is vlot en men blijft tot het eind geboeid. Het is niet noodzakelijk het voorafgaande boek ook te lezen, maar je word…Lees verder

Over Jonathan Coe

CC BY 2.0 - Foto van/door Taken by Flickr user Walnut Whippet at the 2006 Humber Mouth Festival

Jonathan Coe (Bromsgrove, 19 augustus 1961) is een Engels schrijver.

Leven en werk

Coe studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College te Cambridge en promoveerde aan de Universiteit van Warwick, waar hij tevens gedoceerd heeft. Aanvankelijk had hij ambities in de popmuziek, maar vanaf 1987 richt hij zich naast zijn doceren voornamelijk op het schrijven van satirische romans. Vaak verweeft hij politieke thema’s in zijn werk, bijvoorbeeld in What a Carve Up! (1994, Nederlands: Het moordend testament), waarin hij het politieke klimaat onder Margaret Thatcher op de hak neemt. Verder blijft ook zijn liefde voor de muziek voortdurend als rode draad aanwezig. Hij toont zich een liefhebber van progressieve rock en zijn boek The Rotters' Club (2001) is bijvoorbeeld genoemd naar een album van Hatfield and the North.

The Rotters' Club en What a Carve Up! werden bewerkt voor de BBC en T…Lees verder op Wikipedia

Suggesties