Boek
Nederlands

Oude meesters

Joost De Vries (auteur)
Twee arrogante broers, die een haat-liefdeverhouding met elkaar hebben, concurreren met elkaar om aandacht en erkenning en de vrouwen in hun leven.
Onderwerp
Broers, Liefde, Familie
Titel
Oude meesters
Auteur
Joost De Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
302 p.
ISBN
9789044634303 (paperback)

Besprekingen

Dostojevski krijgt een hipsterbaard

Roman. Joost de Vries is zonder twijfel de slimste schrijver van de klas, een Besserwisser maar eentje van het soort dat daarmee wegkomt. Zijn nieuwe, Oude meesters, is briljant.

In Oude meesters, zijn derde roman, spiegelt de Gouden Boekenuilwinnaar Joost de Vries (34) de verhalen van twee broers. Edmund van Zeeland is een prille dertiger die met zijn bijdrage tot de creatie van een app voldoende geld heeft verdiend voor de rest van zijn leven. Hij is 'de perfecte man - voor de vorige eeuw'. Hij zou het liefst in de negentiende eeuw geboren zijn, en leeft van geschiedenis en geschiedenisjes, hij is van de strekking 'kleine oorzaken, grote gevolgen'. Hij strooit kwistig met weetjes, zwelgt in een geleend geheugen, maar heeft niets omhanden. Brengt een rolletje in harnas in een internationale kostuumserie weer spanning en zin in zijn leven? Of die eeuwig uitgestelde vaste column in het nieuwe katern van de krant?

Edmunds oudere broer Sieger is van dezelfde generatie, nota bene ook De Vries' generatie. Hij werkt bij de krant waarvoor Edmund als columnist is gevraagd. Sieger is een eigengereid reporter en g…Lees verder

Joost de Vries duidt zijn generatie aan de hand van twee hautaine broers die het heden maar niks vinden

FICTIE. Met zijn dure citaten doet De Vries niet onder voor de hoofdpersonen. Het grote verschil is dat hij wél wat presteert.

Nostalgie heerst. Met een sigaar in de ene hand en een glas ambachtelijk gestookte whisky in de andere verzuchten dat je in de verkeerde tijd geboren bent is heel salonfähig. Tegelijkertijd volgt iedereen mindfulnesscursussen om te leren leven in het nu. Het is een paradox waaronder vooral dertigers gebukt gaan en dus een prima thema voor Joost de Vries (1983), die graag zijn eigen generatie duidt. In zijn derde roman, Oude meesters, voert hij de gebroeders Van Zeeland op, die er nog niet helemaal van doordrongen zijn dat de 21ste eeuw begonnen is, dat vrouwen niet zitten te wachten op quasi-intellectuele monologen en dat ontzag voor De Westerse Beschaving niet meer vanzelfsprekend is.

De dandy Edmund heeft genoeg geld om zichzelf de illusie te kopen te leven in het prachtigs dat het verleden te bieden heeft: een grachtenpand, een cruise langs de grote steden van weleer en een rolletje in een internationale tv-serie waarin hij o…Lees verder

Erudiete roman waarin de broers Edmund en Sieger van Zeeland een haat-liefde verhouding met elkaar hebben. Als hun moeder aan Edmund vraagt om Sieger op te zoeken op het eiland Malta wordt hij verliefd op Siegers Zuid-Afrikaanse vrouw, die van hem vervreemd is. Edmund reist haar achterna en krijgt en passant een rolletje in de tv-serie waar ze voor werkt als kostuumontwerpster. Journalist Sieger is jaloers op zijn succesvolle broer die rijk is geworden door de verkoop van een app. Hij maakt ongewild een bomaanslag in Berlijn mee op de Oekraïense politicus Borisov. Dan blijkt een overleden collega van Sieger, Willem Verdelius, iets met de aanslag te maken te hebben. Deze roman blijft boeien tot het eind door gedetailleerd en verrassend proza. Er vallen om de haverklap cultuur- en literatuurgebonden namen, wat voor een ontwikkelde lezer geen probleem hoeft te zijn. Het is een knappe mix tussen een thriller, romance en satire. De auteur (1983) debuteerde met 'Clausewitz' en kreeg voor zi…Lees verder

Dromers uit een andere tijd

Opnieuw weeft Joost de Vries een reeks toevalligheden tot een ingenieus, schitterend web.

'Oude meesters', de derde roman van Joost de Vries (1983), doet me sterk denken aan het zojuist vertaalde 'Machten der duisternis' ('Earthly Powers') van de Engelse schrijver Anthony Burgess. Dit niet vanwege het feit dat beide romans zich deels op Malta afspelen, maar omdat ze allebei een briljant vertoon van highbrow entertainment bieden. De Vries is nog geen Burgess, maar hij is hard op weg een van Nederlands vooraanstaande auteurs te worden, een schrijver voor liefhebbers van een superieure stijl.

En er is nog iets bij De Vries wat me aan Burgess doet denken. Je leest alles ademloos uit, verbluft door zoveel formuleringskunst en scherpte, maar wat is eigenlijk de pointe van hun boeken? De uitgever heeft het op de achterflap over een 'groots, enerverend verhaal over heerszucht en compassie, kennis en onvermogen, vertrouwen winnen en liefde verspelen, en over het privilege van mannen die ervan uitgaan dat de wereld zonder meer…Lees verder