Boek
Nederlands

De ontvoering

Kathryn Lasky (auteur), Emmy Middelbeek (vertaler)
+1
De ontvoering
×
De ontvoering De ontvoering
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Soren, een kerkuilenjong, groeit op diep in het woud van Tyto. Op het eerste gezicht lijkt alles rustig in Tyto, maar er verdwijnen eieren uit uilennesten. Wanneer Soren zelf uit het nest valt, blijkt dat het niet echt een ongeval is. Hij wordt meegenomen door vreemde uilen met gele ogen.
Onderwerp
Uilen
Titel
De ontvoering
Auteur
Kathryn Lasky
Vertaler
Emmy Middelbeek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The capture
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2013
238 p. : ill.
ISBN
9789022328484 (hardback)

Besprekingen

In het Bosrijk van Tyto zijn de laatste tijd een heel aantal uilskuikens verdwenen. Ontvoerd, wordt er gefluisterd. Wanneer de jonge kerkuil Soren buiten het nest verzeild raakt, ondergaat hij hetzelfde lot. Hij wordt opgepikt en meegenomen naar het St. Aegolius Internaat voor Verweesde Uilen. Soren zit met veel vragen. Waarom wordt hem bijvoorbeeld gezegd dat hij nu wees is, terwijl zijn ouders nog leven? Het valt hem echter al snel op dat zijn nieuwsgierige aard niet op prijs wordt gesteld. Volgens de leiders van het instituut staat het stellen van vragen het vinden van de Waarheid namelijk in de weg. Daarom worden alle uilen onderworpen aan een proces dat hun vrije wil vernietigt en dat hen voorbereidt op de taak die ze zullen gaan uitoefenen. Soren en kabouteruil Gylfie laten zich hier niet zomaar aan vangen. Ze verzetten zich en trachten te achterhalen wat de ware toedracht van St. Aggie is.
Aangezien De ontvoeringhet eerste deel in een zestiendelige reeks is, verwach…Lees verder
Kerkuiltje Soren is pas drie weken oud als hij door vreemde uilen uit zijn ouderlijk bos wordt ontvoerd en meegenomen naar een sombere steenmassa, waaruit ontsnappen vrijwel onmogelijk is. In dit zogenaamde ‘St Aegolius Internaat voor Verweesde Uilen’ heerst een ijzeren discipline en vragen stellen is er streng verboden. Samen met andere gevangen uilen krijgt Soren een eigenaardige behandeling: zij moeten rechtopstaand in het felle maanlicht slapen. Spannend en origineel eerste deel van een fantasyserie* over een denkbeeldige wereld, waarin vele uilensoorten wonen. Helaas niet altijd in rust: een boosaardige groep heeft snode plannen met de ontvoerde uiltjes en eieren. Soren sluit vriendschap met kabouteruil Gylfie en samen proberen zij aan hun cipiers te ontkomen en een uitweg te vinden uit het ravijn, waar zij gevangen zitten. Naast opwindende avonturen en goed opgebouwde spanning vormen de waarheidsgetrouwe beschrijvingen van specifieke uilenkenmerken een bijzonder extraatje. De ee…Lees verder

De legende van de wachters. De ontvoering

Diep in het woud, tussen de veilige boomtakken, woont Soren, een kleine kerkuil, samen met zijn ouders, zijn broer Kludd en het pasgeboren zusje Eglantine. Op een dag, als de ouders op zoek zijn naar eten, tuimelt Soren uit de hoge sparrenboom. Wat is er gebeurd? Soren kan zich niks meer herinneren, hij weet enkel nog dat hij eventjes naar buiten keek om te zien of mama en papa al op terugweg waren. Nu zit hij op het zachte groene mos te wachten tot ... hij plots klauwen om zich heen voelt en in de lucht wordt getild. Dit is foute boel! denkt hij. Soren is inderdaad zoals vele andere kleine uiltjes en uileneitjes uit het woud van Tyto ontvoerd! Hij komt terecht in een donkere, grimmige canyon waar hij samen met andere uilen gevangen wordt gehouden. Hij wil ontsnappen en krijgt daarbij hulp van Gylfie (een kabouteruil) en Twilight (een laplanduil). Zal hij kunnen ontsnappen? Zal hij zijn ouders terugvinden?
Zeer goed verhaal, het leest vlot en is best spannend. Je leert ook heel …Lees verder