Boek
Nederlands

In het pikkedonker

Kitty Crowther (auteur)

In het pikkedonker

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kikkertje Jeroen is bang voor het donker en durft niet alleen te gaan slapen, totdat zijn vader hem laat zien waar alle geluiden die hij hoort vandaan komen. Prentenboek met kleurpotloodtekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra onderwerp
prentenboeken, bang zijn, kikkers
Titel
In het pikkedonker
Auteur
Kitty Crowther
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Scritch scratch dip clapotte !
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
[36] p. : ill.
ISBN
90-451-0002-9

Besprekingen

Geen wonder dat kikkertje Jeroen zijn toevlucht zocht in het grote bed van zijn ouders. Onder zijn eigen bed klinkt het voortdurend van krits krats piep plats. Maar met een kikkertje dat tussen zijn ouders in ligt te draaien doet papa geen oog dicht en van ellende kruipt hij maar in Jeroens bed. En dan... krits krots piep plats. Samen met zijn zoontje gaat hij op onderzoek uit. Ze zwemmen naar een groot waterlelieblad en luisteren. Weer klinkt het vreemde geluid maar nu kunnen ze het thuisbrengen: krits krats van een gravende mol, piep van een nachtvogel en plats van een opspringende vis. Om de maat van krits krats piep plats dommelen Jeroen en zijn vader in op het lelieblad.

Het thema van 'bang zijn in het donker' lijkt niet uitgeput te raken. Altijd is er weer een schrijver en/of illustrator die er een nieuwe wending aan geeft. Kitty Crowther doet het door tekst en illustraties. Dankzij haar tekeningen weten we nu hoe kikkers wonen. Hun woning heeft veel weg van onze huize…Lees verder
Kikkertje Jeroen is elke avond bang om naar bed te gaan. Zolang zijn vader en moeder maar bij hem zijn om hem te knuffelen of voor te lezen gaat het goed. Maar zodra hij alleen is, hoort hij geluiden die hem bang maken. Eerst haalt hij zijn vader, die hem met sussende woorden weer naar bed brengt. Dan maakt Jeroen zijn moeder wakker, die hem bij haar in bed neemt. Als Jeroens vader de geluiden ook hoort, neemt hij Jeroen mee naar buiten. Gezeten op een lelieblad zien ze de dieren (mol, vis, vogel) die de geluiden veroorzaken. Dan is Jeroen niet meer bang en valt hij samen met zijn vader in slaap. De naïef realistische illustraties zijn afgebakend binnen een rechthoekig kader en uitgevoerd met (kleur)potlood en krijt in voornamelijk grijsgroene tinten. De dieren gedragen zich als mensen, maar er staat een laagje water in hun huis. De beknopte tekst, uitgevoerd in groot lettertype, bevindt zich onder de illustraties op elke pagina. Het geheel is een sober uitgevoerd, maar qua thema warm…Lees verder

Over Kitty Crowther

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Prolineserver (talk)

Kitty Crowther (Brussel, 4 april 1970) is een Belgisch illustrator en auteur van Franstalige jeugdliteratuur.

Na het behalen van haar graduaat in Plastische Kunsten aan het Institut Saint-Luc te Brussel, begon ze eerst met illustreren en daarna met het publiceren van teksten. In 2006 werd haar de driejaarlijkse Grote Prijs van de Franse Gemeenschap van België toegekend. De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), voor haar gehele werk, kreeg zij in 2010. De daaraan verbonden prijs van vijf miljoen Zweedse kronen is wereldwijd de grootste prijs die een auteur of illustrator van kinder- of jeugdboeken in de wacht kan slepen.

Zij is onder meer bekend om haar serie Poka & Mine,die ze begon in 2005.

Publicaties

Kitty Crowther werkte aan de volgende boeken als illustrator of als schrijver: