Boek
Nederlands

Ik en Niks

Kitty Crowther (auteur), Els Van Eeden (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een meisje vertelt hoe ze na de dood van haar moeder haar vader helpt het leven weer op te pakken. Symbolische prentvertelling met sober gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Ik en Niks
Auteur
Kitty Crowther
Vertaler
Els Van Eeden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Moi et Rien
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2001
[26] p. : ill.
ISBN
9789021458533 (hardback)

Besprekingen

Voor Kitty Crowther is het leven niet altijd een lachertje, en dat laat ze ook al schrijvend en tekenend zien. In Mon Royaume (Pastel, 1994) maakt ze van de echtscheiding van haar ouders een niet zo vrolijk maar licht verteerbaar sprookje over een kibbelende koning en koningin, en in dit boekje lopen Ik en haar papa kromgebogen onder het gewicht van een overleden mama. De openingszin is intrigerend: "Hier is niks." Het meisje Ik heeft een denkbeeldig vriendje: Niks. Hij vult als het ware de leegte op die mama naliet. Papa is kasteeltuinman en bijna nooit thuis. Ik en Niks vullen hun dagen voornamelijk met niks doen,
Vroeger, toen mama er was, kweekten ze bloemen met heel bijzondere namen. Maar nu ligt de tuin er verwaarloosd bij. Mama had een speciale voorkeur voor de blauwe papavers van de Himalaya. Ooit waren ze bijna aan het doodvriezen en heeft een blauwborstje de zaadjes gered en in de tuin van een prinses geplant. Op een dag ziet Ik een blauwborstje in de tuin, en dat…Lees verder
Een meisje (ik-figuur) is eenzaam na het overlijden van haar moeder. Vooral omdat haar vader zich in zijn werk stort en de tuin van het grote huis ('het kasteel') tot in de puntjes verzorgt, terwijl hij hun eigen tuin, waarin vroeger heel bijzondere bloemen bloeiden, totaal verwaarloost. Haar contact met Niks, die alleen in haar fantasie lijkt te bestaan, houdt haar op de been. Toch moet ook Niks haar verlaten, wil ze in actie komen. Als ze zelf de tuin verzorgt, krijgt haar vader weer oog voor haar en voor de realiteit. Dit is een simpele, rechttoe-rechtaan weergave van het verhaal, dat veel tussen de regels zegt en waarin alles met alles samenhangt en waarin iets dieps wordt geraakt. De klassiek aandoende illustraties in sobere kleuren vormen een perfecte eenheid met de goed afgewogen tekst in uitstekende vertaling. Een prentvertelling voor fijnproevers vanaf ca. 6 jaar.

Over Kitty Crowther

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Prolineserver (talk)

Kitty Crowther (Brussel, 4 april 1970) is een Belgisch illustrator en auteur van Franstalige jeugdliteratuur.

Na het behalen van haar graduaat in Plastische Kunsten aan het Institut Saint-Luc te Brussel, begon ze eerst met illustreren en daarna met het publiceren van teksten. In 2006 werd haar de driejaarlijkse Grote Prijs van de Franse Gemeenschap van België toegekend. De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), voor haar gehele werk, kreeg zij in 2010. De daaraan verbonden prijs van vijf miljoen Zweedse kronen is wereldwijd de grootste prijs die een auteur of illustrator van kinder- of jeugdboeken in de wacht kan slepen.

Zij is onder meer bekend om haar serie Poka & Mine,die ze begon in 2005.

Publicaties

Kitty Crowther werkte aan de volgende boeken als illustrator of als schrijver: