Dvd
Japans

Journey to the shore

Kiyoshi Kurosawa (regisseur), Kazumi Yumoto (naar het werk van), Yoshihide Otomo (componist)
Drie jaar geleden is Mizuki's echtgenoot Yusuke overleden op zee. Op een dag staat hij weer bij haar voor de deur en stelt voor om samen een reis te gaan maken.
Titel
Journey to the shore / dir. by Kiyoshi Kurosawa ; written by Kiyoshi Kurosawa ... [et al.]
Andere titel
Vers l'autre rive
Regisseur
Kiyoshi Kurosawa
Naar het werk van
Kazumi Yumoto
Componist
Yoshihide Otomo Naoko Eto
Acteur
Eri Fukatsu Tadanobu Asano
Uniforme titel
Kishibe no tabi
Taal
Japans
Uitgever
Lumière, 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
125 min.
Aantekening
Japans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5425019009861

Besprekingen

Japanse filmhuisfilm (2015) van Kiyoshi Kurosawa (Tokyo sonata), die gaat over afscheid nemen en de dood. Het verhaal is gegoten in een trektocht naar de kust van Mizuki en haar overleden man Yusuke. Onderweg komen ze levenden en doden tegen die nog wat af te ronden hebben. Muzuki en Yusuku komen samen in beeld, maar er blijft afstand om deze en gene zijde te suggereren. De trektocht is een illustratie van 'mitoru', het Japanse woord voor het begeleiden van een stervend persoon gedurende zijn of haar laatste uren. Jelle Schot (Cinema.nl 30-9-'16) geeft 2 sterren: 'Er zijn te veel randzaken die afleiden, zoals een aantal knullige nachtmerriescènes die verwijzen naar het horrorverleden van de regisseur. Of de eigenaardige soundtrack, die soms dreigend klinkt en dan weer als liefelijk sprookje. En te veel aandacht is er voor trauma's uit de verledens van alle bijfiguren.' Kevin Toma (Volkskrant 1-10-'15) geeft 3 sterren: 'Kurosawa, die op het Filmfestival van Cannes met Journey to the Sh…Lees verder

Over Kiyoshi Kurosawa

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Bryan Chan

Kyoshi Kurosawa (Kobe, 19 juli 1955) is een Japans filmregisseur, scenarioschrijver, filmcriticus en docent aan de Tokyo University of the Arts.

Biografie

Kiyoshi Kurosawa werd in 1955 geboren in Kobe en studeerde aan de Rikkyo-universiteit in Tokio. Na zijn studies begon hij onder begeleiding van filmcriticus Shigehiko Hasumi met het maken van 8mm-films. In de jaren 1980 begon Kurosawa professioneel met het regisseren van pink films en lowbudget V-cinemafilms. Begi jaren 1990 won Kurosawa een beurs om te studeren in de Verenigde Staten aan het Sundance Institute. Zijn eerste internationaal succes behaalde Kurosawa in 1997 met de misdaadthriller Kyua (Cure). Andere succesvolle en prijswinnende films volgden, zoals Tôkyô sonata in 2008 en Kishibe no tabi in 2015 (prijs beste regie Un certain regard-Cannes).

Kurosawa's stijl wordt vergeleken met Stanley Kubrick en Andrej Tark…Lees verder op Wikipedia