Boek
Nederlands

De avonturen van Alice in Wonderland

Lewis Carroll (auteur), Nicolaas Matsier (vertaler), John Tenniel (illustrator)
+1
De avonturen van Alice in Wonderland
×
De avonturen van Alice in Wonderland De avonturen van Alice in Wonderland
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Alice een haastig, sprekend, wit konijn achterna holt, komt ze in een heel wonderlijke omgeving terecht. Alles is daar anders dan in de gewone wereld en ze ziet er eindeloos veel sprekende dieren. Vanaf ca. 10 jaar.
Extra onderwerp
fantasie, Sprookjes
Titel
De avonturen van Alice in Wonderland
Auteur
Lewis Carroll
Vertaler
Nicolaas Matsier
Illustrator
John Tenniel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Alice's adventures in Wonderland
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 1996
191 p. : ill.
ISBN
90-00-03106-0

Besprekingen

De wonderbaarlijke avonturen van Alice in Wonderland hebben al generaties kinderen gefascineerd. Ontsproten aan het brein van de Engelse schrijver Lewis Carroll in 1872, is het verhaal van het kleine meisje dat niet wilde luisteren, nog altijd enorm actueel. Sommige literaire wetenschappers beweren dat Alice allesbehalve een sprookje is, maar eerder het gevolg is van drugsgeïnspireerde uitstapjes van de auteur: het kleine meisje staat voor de diepere angsten en dromen waar mensen mee moeten leren leven. Maar is dat niet de functie van ieder sprookje? Elk verhaal dat wordt aangeduid met de titel 'sprookje', heeft een eigenwijze hoofdpersoon, goede en kwade dingen, dieren of mensen, en meestal een zwaar aanwezige moraal. Lewis Carroll heeft deze regels allemaal gerespecteerd met zijn Alice, vandaar dat het verhaal zo heerlijk wegleest. Voor geoefende voorlezers is het zelfs haalbaar om een hoofdstuk per avond te lezen, en kinderen die zelf goed lezen en niet bang zijn voor een echt boek…Lees verder
Na de vele bewerkingen en navertellingen van dit klassieke kinderboek, tegenwoordig met name door volwassenen hoog gewaardeerd, is dit een zeer welkome tekstgetrouwe vertaling, en nog wel door zo'n inventief literator als Matsier. In vergelijking met de meest respectabele andere vertaling, nl. die van het duo Reedijk/Kossmann uit 1946, lijkt de onderhavige door eigentijds idioom en vlotte dialogen meer toegesneden op jonge lezers, met vondsten als "Kollumer Kat" voor Cheshire Cat. Zeker ook in de gedichten valt een gemakkelijke toon op die meer dan Reedijk c.s. doet vergeten dat we met een vertaling te maken hebben. In deze herdruk zijn de surrealistische prenten van Anthony Browne vervangen door ingekleurde versies van de oorspronkelijke tekeningen van Tenniel. Ook staat de auteursnaam nu gelukkig correct op het omslag. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, (Daresbury, 27 januari 1832 — Guildford, 14 januari 1898) was een Engelse diaken (dus geen priester) in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken. Hij was het derde kind en de oudste zoon in een gezin van elf kinderen. In januari 1851 vertrok hij naar Oxford waar hij in 1854 cum laude in de wiskunde afstudeerde aan Christ Church. Later werd hij daar lector, tot 1881. Hij stierf op 14 januari 1898 aan de gevolgen van een longontsteking in Guildford, waar hij ook begraven werd.

Zijn beroemdste werken zijn:

  • Alice's Adventures in Wonderland (1865) (Nederlands: Alice in Wonderland)
  • Through the Looking-Glass (1872) (Nederlands: Door de spiegel)
  • The Hunting of the Snark (1876) (Nederlands: De jacht op de trek/strok/slaai)

De illustraties van Sir John Tenniel bij de boek…Lees verder op Wikipedia