Boek
Frans

La méthode Mila : roman

Lydie Salvayre (auteur)

La méthode Mila : roman

In de reeks:
Een man wordt bij zijn midlife crisis en de rouw om zijn moeder geholpen door zijn denkbeeldige dialogen met de filosoof Descartes, maar eigenlijk meer nog door de ontmoeting met een vrouw.
Onderwerp
Moeder-zoonrelatie
Titel
La méthode Mila : roman
Auteur
Lydie Salvayre
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Seuil, 2005
221 p.
ISBN
2-02-061157-0

Besprekingen

Op een originele manier beschrijft Salvayre hoe de hoofdpersoon, een man van 40, zijn existentiële crisis beleeft en hoe hij eruit komt. Ze verwoordt zijn innerlijke strijd in de vorm van dialogen die hij voert met Descartes, Frans filosoof zeventiende eeuw, waarin het gaat om de tegenstelling verstand-gevoel. De crisis ontstaat wanneer hij zijn zieke moeder bij zich in huis neemt; hierdoor wordt hij geconfronteerd met zichzelf, met angst voor aftakeling, eenzaamheid en dood. De toestand van zijn moeder maakt hem ongelukkig en kwaadaardig. Na de ontmoeting met Mila ziet hij in dat ook het irrationele een plaats heeft in het leven. Het boek is doorspekt met komische passages, b.v. de tegenstellingen tussen de hoogdravende filosofische taal en de alledaagse problemen. Dergelijke passages vormen een tegenwicht voor de ernstige gedeeltes. Normale druk.

Over Lydie Salvayre

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Lydie Salvayre, (Autainville, 1948) is een Franse schrijver. Zij ontving de Prix Goncourt in 2014 voor haar roman Pas Pleurer Lydie Salvayre is geboren uit Spaanse ouders, die na de Spaanse Burgeroorlog naar Frankrijk vluchtten. Ze is kinderpsychiater en zij wordt beschouwd als een van de grote vernieuwers van de Franse literatuur.

Biografie

Lydie Salvayre, geboortenaam Lydie Arjona, is geboren in 1948. Ze heeft Spaanse ouders en de Franse taal is dan ook niet haar moedertaal. Haar vader is afkomstig uit Andalusië en haar moeder uit Catalonië. Aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog zijn haar ouders, die aan de kant van de Spaanse Republikeinen stonden, naar Zuid-Frankrijk gevlucht.Haar ouders hebben elkaar ontmoet in een opvangkamp voor Spaanse vluchtelingen in Argelès, net over de Spaans-Franse grens. Lydie bracht haar kinderjaren door in een vluchtelingenkamp in Auterive, bij Toulouse.

Lydie Salvayre behaalde…Lees verder op Wikipedia