Boek
Frans

Portrait de l'écrivain en animal domestique : roman

Lydie Salvayre (auteur)

Portrait de l'écrivain en animal domestique : roman

In de reeks:
Genre:
Een schrijfster voelt hoe haar talent aan banden wordt gelegd als ze een biografie moet schrijven ter meerdere eer en glorie van een hamburgerkonig.
Titel
Portrait de l'écrivain en animal domestique : roman
Auteur
Lydie Salvayre
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Seuil, 2007
234 p.
ISBN
9782020873536

Besprekingen

De van origine Spaanse schrijfster (1948), tevens psychiater, heeft reeds een tiental boeken op haar naam. Deze roman bestaat uit 32 korte hoofdstukken waarin gedachten uitgesproken worden door een schrijfster die voelt hoe haar talent aan banden wordt gelegd als ze een biografie moet schrijven ter meerdere eer en glorie van miljardair en fastfood magnaat Tobold, bijgenaamd de hamburgerkonig. Ze voelt zich heen- en weer geslingerd door gevoelens van afkeer en fascinatie voor de rijke en luxueuze zakenwereld en ontmoet mensen als Bill Clinton en Robert de Niro. Zijn vrouw Cindy is Tobold even toegwijd als zijn hond Dow Jones. De biografe volgt hem op de voet en gaat door voor zijn escortdame, zich er volledig van bewust dat ze misbruikt wordt. Ze ziet aan Tobold hoe geld leidt tot arrogantie, cynisme, vernedering en grofheid jegens zijn werknemers en de maatschappij. Ze beschrijft dit met humor en ironie. Het boek roept fascinatie of irritatie op bij de lezer door de manier waarop de s…Lees verder

Over Lydie Salvayre

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Lydie Salvayre, (Autainville, 1948) is een Franse schrijver. Zij ontving de Prix Goncourt in 2014 voor haar roman Pas Pleurer Lydie Salvayre is geboren uit Spaanse ouders, die na de Spaanse Burgeroorlog naar Frankrijk vluchtten. Ze is kinderpsychiater en zij wordt beschouwd als een van de grote vernieuwers van de Franse literatuur.

Biografie

Lydie Salvayre, geboortenaam Lydie Arjona, is geboren in 1948. Ze heeft Spaanse ouders en de Franse taal is dan ook niet haar moedertaal. Haar vader is afkomstig uit Andalusië en haar moeder uit Catalonië. Aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog zijn haar ouders, die aan de kant van de Spaanse Republikeinen stonden, naar Zuid-Frankrijk gevlucht.Haar ouders hebben elkaar ontmoet in een opvangkamp voor Spaanse vluchtelingen in Argelès, net over de Spaans-Franse grens. Lydie bracht haar kinderjaren door in een vluchtelingenkamp in Auterive, bij Toulouse.

Lydie Salvayre behaalde…Lees verder op Wikipedia