Twee broers van Frans-Syrische afkomst in Parijs, de een taxi-chauffeur en de ander die als verpleger in Syrie͏̈ is geweest, kampen met de verlokkingen van drugs en problemen als discriminatie, extremisme en terrorisme.
Titel
Broer
Auteur
Mahir Guven 1986-
Vertaler
Carolien Steenbergen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Grand frère
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2019
230 p.
ISBN
9789026346316 (paperback)

Besprekingen

Broer is taxichauffeur. Elf uur per dag opgesloten in zijn wagen, met constant het nieuws aan, piekert hij over zijn leven en de wereld die aan de andere kant van zijn voorruit aan hem voorbijgaat. Broertje is enige tijd geleden naar Syrië vertrokken. Op een avond gaat de bel: broertje is terug. In deze bijtende roman wisselt Mahir Guven (1986) humor af met ernst. Hij onderzoekt de wereld van werkers in dit Ubertijdperk, van chauffeurs die kapotgaan aan hun eenzaamheid, vechtend om te overleven. Hij beschrijft ook de wereld van degenen die op jihad gegaan zijn: de rekrutering, de gevechten, de onmogelijke terugkeer naar Frankrijk. Zo krijgt de aangrijpende geschiedenis van een Frans-Syrische familie gestalte, waarvan de vader en zijn twee zoons proberen te integreren in een maatschappij die hen niet veel kansen biedt. Mahir Guven heeft voor dit debuut drie prestigieuze prijzen gekregen. De thematiek van o.a. Syriëgangers is actueel, het boek is levendig en indringend geschreven, maar…Lees verder

Over Mahir Guven

Mahir Guven (Nantes, 1986) is een Franse schrijver. In 2018 ontving hij de Prix Goncourt du premier roman voor zijn werk Grand frère (Nederlandse vertaling: Broer).

Levensloop

Mahir Guven werd als stateloze geboren in Nantes. Hij heeft een Turkse moeder en een Turks-Koerdische vader die als vluchtelingen naar Frankrijk waren gekomen. Op tienjarige leeftijd kreeg Mahir de Franse nationaliteit.

Hij groeide op bij zijn grootmoeder in Saint-Sébastien-sur-Loire, een voorstad van Nantes.

Hij studeerde aan de Université d’Angers, Faculteit Rechten, economie en management en vervolgde zijn studies in Parijs aan de Sorbonne en aan Université Paris-Sud 11.

Vanaf zijn veertiende jaar tot aan het einde van zijn studies had hij allerlei baantjes om zijn opleiding te bekostigen: Bloemenplukker, schoonmaker, boekhouder, onderwijzer, verzekeringsadviseur en verkoper bij de Fnac.

Van 2010 tot 2014 wer…Lees verder op Wikipedia