In de overgangstijd tussen Middeleeuwen en Renaissance spelende roman over de geestelijke vrijwording van de mens, belichaamd in een Vlaamse chirurgijn en filosoof met moderne denkbeelden.
Titel
Het hermetisch zwart
Auteur
Marguerite Yourcenar
Vertaler
Jenny Tuin
Nawoord
Margot Dijkgraaf
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'oeuvre au noir
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017 | Andere uitgaves
366 p.
ISBN
9789025307417 (paperback)

Besprekingen

De schrijfster (1903-1987), het eerste vrouwelijke lid van de Académie Française, werd vooral bekend door de historische roman 'Herinneringen van Hadrianus'. 'Hermetisch zwart' is haar andere grote historische roman. Het wil een beeld geven van het geestelijk leven in de zestiende eeuw, de tijd van de reformatie en de drempel van de moderne tijd. Drager van de nieuwe geest is de gefingeerde hoofdpersoon Zeno die de overgang belichaamt van de op de theologie berustende wetenschapsbeoefening naar de exacte wetenschapsbeoefening. Zijn leven speelt zich af in Vlaanderen, waar katholicisme en reformatie elkaar raakten. De intrige is erg simpel en alleen bedoeld om vele bekende figuren uit die tijd en hun gedachtegoed met elkaar in verband te brengen. Een zeer knap, goed geschreven, maar geconcentreerde lezing vereisend boek. Achterin notities van de schrijfster naar aanleiding van het boek. Met een nawoord van Margot Dijkgraaf.

Over Marguerite Yourcenar

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bernhard De Grendel

Marguerite Yourcenar (pseudoniem van Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghislaine Cleenewerck de Crayencour) (Brussel, 8 juni 1903 – Mount Desert Island, 17 december 1987) was een Franse schrijfster. Zij schreef romans, korte verhalen en autobiografieën en was daarnaast ook dichter, vertaler, essayist en literair criticus. In 1947 verkreeg zij de Amerikaanse nationaliteit. Yourcenar, winnaar van de Prix Femina en de Erasmusprijs, was in 1980 de eerste vrouw die werd toegelaten tot de Académie Française. Yourcenar is een bijna-anagram van Crayencour.

Biografie

De auteur, dochter van een Belgische moeder van Belgische adel (Fernande de Cartier de Marchienne, lid van de familie De Cartier, en een Franse burgerlijke vader uit de Nord (Frans-Vlaanderen) (Michel Cleenewerck de Crayencour), werd vrij jong wees. Haar moeder overleed kort na haar geboorte en haar vader voedde haar op buiten het reguliere schoolsys…Lees verder op Wikipedia