Boek
Nederlands

Een spel van licht en schaduw

Pat O'Shea (auteur)

Een spel van licht en schaduw

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Als Pit in een tweedehands boekwinkel een paar bladzijden uit een oud boek vindt, begint voor hem een groot avontuur in een wereld waarin dieren kunnen spreken en de dingen niet zijn wat ze lijken. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Fabeldieren
Extra onderwerp
Griezelliteratuur
Titel
Een spel van licht en schaduw
Auteur
Pat O'Shea
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hounds of the Morrigan part 1
Uitgever
Amsterdam: Piramide, 2001
206 p. : ill.
ISBN
90-245-3955-2

Besprekingen

Wat Pit en Brigit aan het eind van het boek verwoorden, heb ik 183 bladzijden lang gehad:
"Ik begrijp niet alles, maar ik zal gaan," zei Pit zonder angst. "Ik ook," zei Brigit, hoewel ze er bijna niets van begreep. "Ze is afschuwelijk. Ze wordt nog bekend om haar slechtheid als ze zo doorgaat. Pit lachte omdat Brigit niet begreep dat de Morrigan al duizenden jaren bekend was om haar slechtheid". Dat is wat ik het ganse verhaal gehad heb: het is mij allemaal niet duidelijk.
Eén ding is duidelijk op het eind: het is nog lang niet af en het gaat in Een reis van verwondering en vrees, het tweede deel van de serie, De honden van de Morrigan verder. De eerste twee hoofdstukken uit dat deel zijn overigens al te lezen na de lijst met Oud-Ierse namen en woorden.
Pit ziet in een tweedehands boekenzaak "Een boek met geschriften van Patrick". Een boek met ezelsoren en beschadigde randen. Hij hoeft het niet eens te betalen. Hij mag het zo hebben van de boekhandelaar: "Ah,"…Lees verder
Spannend, grappig boek over twee kinderen die op ontdekkingsreis moeten om het kwade te overwinnen in het moderne Ierland dat door de komst van drie heksen ineens vol magie is: pratende dieren, mensen die opeens verdwijnen, vliegende meubels en verrassende ingevingen. Het verhaal is vol vaart geschreven en leest, ook door het grote lettertype makkelijk weg. Het wordt op de achterzijde vergeleken met Harry Potter, en inderdaad zijn de bovengenoemde zaken en de beeldende schrijfstijl kenmerken die voor beide boeken gelden. Er zijn echter ook verschillen. De personen in dit boek maken (nog) weinig ontwikkeling door en de verschillende gebeurtenissen zijn minder uitgediept. Het boek heeft voor lezers een groot minpunt: er zit geen einde aan. Het eindigt midden in een reis, waarna een verklarende woordenlijst (niet nodig bij het lezen) en twee hoofdstukken uit deel 2 volgen. De lezer blijft met een onvoldaan gevoel zitten. Diezelfde lezer zal daardoor (en omdat het een prettig, makkelijk t…Lees verder