Boek
Nederlands

Le petit Belge : een misdaadroman

Paul Koeck (auteur)

Le petit Belge : een misdaadroman

Genre:
Een dure, enigszins arrogante speurder, moet in opdracht van het Bundeskriminalamt, een verzekeringskwestie rondom gestolen diamanten oplossen.
Titel
Le petit Belge : een misdaadroman
Auteur
Paul Koeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2004
285 p.
ISBN
90-234-1654-6 (paperback) 9789023416548

Besprekingen

In Le petit Belge laat Paul Koeck gewezen Belgisch politieman en thans privéspeurder Mich Adam, zoals hij in werkelijkheid heet, het relaas doen van de manier waarop hij een van zijn 'speciale' opdrachten in Duitsland aanpakt. Daar in wat zijn tweede vaderland zou moeten zijn, wordt hij 'le petit Belge' genoemd. Hij heeft er woonst en onderdak gevonden op een terrein met bunkers, een erfenis van de Russen die er tijdens de koude oorlog atoomwapens wilden opslaan. Zijn opdracht bestaat er dit keer in de daders op te sporen van een overval op een geldtransport. Wat heel de zaak erger en voor een aantal personen ook compromitterend maakt, is het feit dat bij de overval ook documenten zijn buitgemaakt die het verleden van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken blootleggen. Die zou namelijk banden gehad hebben met de Stasi. Als zijn opdrachtgevers erachter komen dat Mich de documenten heeft gekopieerd, komt zijn leven in direct gevaar. Aan dit verhaalgegeven verbindt Koeck dan no…Lees verder
Paul Koeck is een gerenommeerd auteur. In deze roman beschrijft hij hoe een dure, enigszins arrogante speurder, in opdracht van het Bundeskriminalamt, een verzekeringskwestie rondom gestolen diamanten moet oplossen. Hij doet dit, vlot, maar merkt dan dat deze zaak complicaties vertoont, die hij niet heeft kunnen voorzien. Hij komt daardoor in grote problemen, zijn vaste beveiligde verblijfplaats is niet veilig meer en zijn dure netwerk van medewerkers in heel Europa is niet meer geheel betrouwbaar, terwijl zijn identiteit als onvrijwillig ontslagen politieman bij de verkeerde personen bekend wordt. Hij moet vrouw en zoon laten onderduiken en probeert eigenhandig undercover de zaak te ontrafelen. Dat blijkt een riskante en voor een aantal personen dodelijke kwestie. Een goed geschreven, spannende thriller. De auteur schept een gecompliceerde intrige, die hij met grote bekwaamheid en met een knappe spanningsopbouw uitwerkt. Normale druk.

Over Paul Koeck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Paul Koeck (Boom, 20 augustus 1940) is een Vlaamse schrijver.

Leven

Na zijn studies aan de Rijksnormaalschool te Lier en het Instituut voor Journalistiek te Brussel, werkte hij tot 1971 in het Antwerps onderwijs om vanaf toen fulltime schrijver te worden. Hij volgde cursussen voor het schrijven van film- en televisiescripts in Hilversum, Londen, Brussel en Sydney.

Hij doceerde scriptwriting bij Maatwerk, Brussel. Van 1990 tot 2000 adviseerde hij onder andere de Vlaamse Televisie Maatschappij voor de afdeling Eigen Drama. In mei 2001 werd hij voorzitter van P.E.N.-centrum Vlaanderen.

Romans en verhalen van hem werden vertaald in het Frans, Duits Engels en Litouws. Toneelstukken in het Engels, Duits en Catalaans. Films die naar zijn scripts werden gedraaid, werden in het Engels, Duits en Spaans nagesynchroniseerde versies uitgezonden in ongeveer dertig landen waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Australië, Spanje, O…Lees verder op Wikipedia