Boek
Nederlands

De eerste beschavingen : een kennismaking met de mensen en plaatsen van lang geleden

Philip Brooks (auteur)

De eerste beschavingen : een kennismaking met de mensen en plaatsen van lang geleden

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Overzicht van de eerste grote beschavingen, waarbij niet alleen bekende zoals de Grieks-Romeinse en Egyptische beschaving aan de orde komen, maar ook minder bekende zoals die van de Babylonie͏̈rs, het oude Japan, de Andes-volken en de Khmers. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Oudheid, Volken
Titel
De eerste beschavingen : een kennismaking met de mensen en plaatsen van lang geleden
Auteur
Philip Brooks
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Ancient civilizations
Uitgever
Amsterdam: De Lantaarn, 2000
64 p. : ill.
ISBN
90-5426-129-3

Besprekingen

De eerste beschavingen wil laten zien hoe de eerste grote beschavingen eruit zagen. Hoe leefden de mensen? Hoe vochten ze? Hoe richtten ze hun samenleving in? Landbouw, handel, ambachten, gebruiken en cultuur, o.a. van het oude Babylon en van Indische, Afrikaanse, Griekse en Romeinse rijken, passeren de revue. Iedere beschaving wordt in twee of vier pagina's geschetst. Dit gebeurt aan de hand van een vrij beknopte en daardoor soms ook erg ontoegankelijke tekst. De eerste zin van de inleiding is in die zin veelzeggend: "Onder een beschaving verstaan we een groep mensen die samen een bepaald gebied of een stad bewonen en die een cultuur hebben ontwikkeld -- een leefwijze met eigen speciale kenmerken." Het begrijpen van de meeste basisteksten veronderstelt heel wat voorkennis bij de lezer. Naast een basistekst bevat ieder hoofdstuk een overzicht van de belangrijkste jaartallen en bijbehorende gebeurtenissen, een overzichtelijk kaartje en een aantal tekeningen en foto's met verklar…Lees verder
Dit boek over "de eerste beschavingen" is opgezet volgens het standaardprocédé voor dit soort boeken: telkens één cultuur of thema op twee tegenover elkaar liggende pagina's, een korte, eenvoudige tekst en veel kleurenillustraties. Het onderscheidt zich van hetzelfde soort boeken door de brede keus van onderwerpen: in plaats van de gebruikelijke nadruk op de Grieks-Romeinse (en soms Egyptische) beschaving komen in dit boek alle denkbare oude beschavingen aan de orde: van de Sumeriërs, Babyloniërs, Grieken, Egyptenaren en Romeinen tot de Afrikaanse beschavingen, het oude Japan, de Andes-volken en de Khmers. Hoewel de tekst over elke afzonderlijke cultuur hiermee wel heel beperkt is (twee pagina's per cultuur), zal het boek door zijn brede opzet voor kinderen vanaf ca. 11 jaar veel onbekends bieden. De uitgave bevat een inhoudsopgave, een woordenlijst en een register.