Dwarsligger
Nederlands

De officier

Robert Harris (auteur), Paul Witte (vertaler)
+1
De officier
×
De officier De officier

De officier

Robert Harris (auteur), Paul Witte (vertaler)
In de reeks:
De commandant van de Franse geheime dienst, Georges Picquart, vertelt hoe hij na de veroordeling wegens spionage van de joodse officier Alfred Dreyfus in 1895 ontdekt dat de echte spion iemand anders moet zijn geweest en dat Dreyfus dus ten onrechte een levenslange gevangenisstraf uitzit.
Titel
De officier
Auteur
Robert Harris 1957-
Vertaler
Paul Witte
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
An officer and a spy
Uitgever
[Amsterdam]: Dwarsligger, © 2017
861 p. ; 12 cm
ISBN
9789049805722 (paperback)

Besprekingen

In 1895 werd de Joods-Franse legerofficier Alfred Dreyfus veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op Duivelseiland wegens spionage voor de Duitsers. De commandant van de Franse geheime dienst, George Picquart, besefte dat Dreyfus vals veroordeeld werd toen hij ontdekte dat een zekere Esterhazy de echte spion was. Dreyfus kwam echter pas vrij nadat Emil Zola zijn beroemde open brief ‘J’accuse’ aan de Franse president gepubliceerd had. Robert Harris (1957) heeft dit historische gegeven verwerkt in een magistrale roman. Het verhaal wordt verteld door George Picquart en zelden is de geest van de tijd, de Jodenhaat, de alom aanwezige angst voor de Duitsers en de Franse samenleving van het fin de siècle raker getroffen dan in deze roman. De schrijver verstaat de kunst ieder personage in een paar woorden te schetsen en diepte te geven, waardoor de lezer bijvoorbeeld op de spionageafdeling van Picquart de ongezonde spanning voelt, hoewel er weinig woorden aan vuil gemaakt worden. Boeiend …Lees verder

Over Robert Harris

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Robert Harris (Nottingham, Verenigd Koninkrijk, 1957) is een Brits journalist en schrijver.

Levensloop

Na een studie aan de Universiteit van Cambridge werd hij journalist bij de BBC, politiek redacteur van The Observer en columnist bij The Sunday Times en Daily Telegraph. In 2003 werd Robert Harris uitgeroepen tot columnist van het jaar tijdens The British Press Awards. Hij woont in Berkshire, is getrouwd en heeft drie kinderen.

Hij schreef naast de bestsellers Fatherland (1992) (NL: Vaderland), Enigma (1995), Archangel (1998), Pompeii (2004) en Imperium (2006) een vijftal non-fictie boeken waaronder Selling Hitler (1992) over de vermeende dagboeken van Hitler. Van Fatherland is in 1994 een tv-film gemaakt met Rutger Hauer als Kripo-rechercheur March. Enigma werd in 2001 verfilmd door Michael Apted met Kate Winslet en Dougray Scott.

In…Lees verder op Wikipedia