Boek
Frans
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Le rouge et le noir

Stendhal (auteur)

Le rouge et le noir

In de reeks:
GF; 11
Genre:
Beeld van het morele en politieke leven in de eerste helft van de 19e eeuw in Frankrijk aan de hand van het leven van een ambitieuze timmermanszoon.
Titel
Le rouge et le noir
Auteur
Stendhal
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Flammarion, 1964 | Andere uitgaves
ISBN
2-08-070011-1

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Een van de grote romans van de 19e-eeuwse Franse schrijver Stendhal. De roman is een analyse van de liefde zoals die in de nadagen van de romantiek - en tot nu toe - beleefd wordt. Maar het is ook een analyse van de maatschappij die de Restauratie aan het begin van de 19e eeuw in Frankrijk met zich meebracht, gezien door de ogen van een bewonderaar van Napoleon. De hoofdpersoon Julien, een ambitieuze timmermanszoon, werd een van de grote helden uit de wereldliteratuur, zoals Don Quichot en Oblomow. De puntige, droge, directe stijl van Stendhal, die vol geraffineerde ironie zit, levert een fraai, niet al te moeilijk Frans op. Deze schitterende roman krijgt hier een substantieel voorwoord (30 p.) en een zeer informatief afsluitend gedeelte (240 p.). Pocket; kleine druk, krappe marge.

Over Stendhal

Stendhal, pseudoniem van Marie-Henri Beyle (Grenoble, 23 januari 1783 – Parijs, 23 maart 1842) was een 19e-eeuwse Franse romantische schrijver die in zijn werk zowel romantische als realistische invloeden verenigde. Zijn bekendste romans zijn Le Rouge et le Noir, Lucien Leuwen en La Chartreuse de Parme, die alle drie autobiografische elementen bevatten. De hoofdfiguren vertonen karakteristieken van Stendhal zelf. Zijn romans worden gekenmerkt door een vrij droge, korte stijl, mede door het feit dat Stendhal gekant was tegen elke vorm van literaire bladvulling. Het realisme in Stendhals romans uit zich dan ook niet door uitvoerige beschrijvingen zoals bij Honoré de Balzac, maar eerder in het feit dat Stendhal zich voor het basisgegeven van zijn verhaal baseerde op een waargebeurd feit (wat hij bestempelde als "être vrai"). In de meeste romans staat het thema van de liefde centraal en meer bepaald het procedé van verliefd worden, wat hij heeft omsch…Lees verder op Wikipedia