Roadmovie over de verbitterde ex-lerares Dora, die in de stationshal van Rio de Janeiro in opdracht van analfabeten brieven schrijft. Wanneer ze getuige is van een ongeval, bekommert ze zich om het zoontje van het slachtoffer en gaat met hem op zoek naar zijn vader.
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Titel
Central do Brasil
Andere titel
Central station
Regisseur
Walter Salles
Acteur
Vinicius De Oliveira Fernanda Montenegro Marilia Pera
Taal
Portugees
Uitgever
RCV, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
1999
Speelduur
ca. 108 min.
Aantekening
Taalkeuze: Portugees, Frans Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045207175
mooov

Besprekingen

Een Braziliaanse roadmovie uit 1998 van regisseur Walter Salles. In de stationshal van Rio de Janeiro verdient ex-onderwijzeres Dora de kost met het schrijven van brieven voor analfabeten. Zo raakt zij betrokken bij het lot van een negenjarig jongetje waarvan de moeder is verongelukt. Dora neemt de jongen mee naar een adoptiebureau waar ze hem afstaat en van het geld koopt ze een kleurentelevisie. Als ze hoort dat kinderen niet naar rijke ouders in Europa gaan, maar worden vermoord en hun organen verhandeld, krijgt ze wroeging. Ze haalt de jongen terug en samen gaan ze op zoek naar zijn vader. Jan Pieter Ekker (Volkskrant): 'Montenegro (red./de hoofdrolspeelster) werd vorig jaar in Berlijn bekroond met een Zilveren Beer en is genomineerd voor een Oscar. De film zelf is ook een succesnummer: Central do Brasil werd bekroond in Europa (met een Gouden Beer), in Amerika (met een Golden Globe en een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film). In eigen land werd het de best bezochte …Lees verder

Over Walter Salles

CC BY 2.0 - Foto van/door alexdecarvalo

Walter Salles (Rio de Janeiro, 12 april 1956) is een Braziliaans regisseur, scenarioschrijver en filmproducent.

Zijn filmcarrière begint in de jaren 1980 met enkele documentaires. In 1991 maakt hij zijn eerste fictieprent, A Grande Arte, maar door de economische crisis in Brazilië worden zijn activiteiten opgeschort. Hij keert in 1995 terug met Terra Estrangeira en in 1997 maakt hij voor ARTE de eerste aflevering , Le premier jour, voor de reeks kortfilms L'an 2000 vu par.... Het jaar daarop krijgt hij internationale erkenning voor de regie van zijn film Central do Brasil, waarmee hij de Gouden Beer in Berlijn wint. In 2001 maakt hij de film Abril Despedaçado en produceert in 2003 Cidade de Deus in een regie van Fernando Meirelles. In 2004 doet hij de regie van een film over Che Guevara, Diarios de motocicleta.

Filmografie (s…Lees verder op Wikipedia