Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Onder professoren

In de reeks:
Genre:
Het rustige leven van een hoogleraar wordt volkomen verstoord door een prijs en een studentenactie.
Titel
Onder professoren
Auteur
Willem Frederik Hermans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1977
423 p.
ISBN
90-234-0520-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

De Groningse professor doctor Rufus Dingelam ontvangt - in zijn weekendverblijf - de tijding dat hij werd onderscheiden met de Nobelprijs voor Scheikunde, voor een ontdekking die hij 20 jaar geleden heeft gedaan. Zijn buurman, landbouwer, geeft hem een haan om hem, nu hij toch die prijs heeft gekregen, een goedkope lening te ontfutselen. Dingelam ondergaat de dingen tamelijk gelaten, zoals ook blijkt uit het dagboek van een collega, de relatie met zijn vrouw en zijn houding tijdens de actie 'Baas in eigen reageerbuis', die contesterende Groningse studenten voeren. Dingelam is duidelijk het slachtoffer van omstandigheden. Een wrang-humoristische roman, waarin heel wat figuren (professoren, studenten, etc.) voortreffelijk worden gekarakteriseerd. Volgens Gerard Reve Hermans' beste werk. Gebonden herdruk; kleine druk.

Over Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans (Amsterdam, 1 september 1921 – Utrecht, 27 april 1995) was een Nederlands schrijver van romans, novellen, verhalen, poëzie, toneelstukken en scenario's, alsmede van essays, kritieken en polemieken. Daarnaast was hij actief als fotograaf en maker van surrealistische collages. In 1955 behaalde Hermans cum laude de graad van doctor in de wis- en natuurkunde (fysische geografie). Hij weigerde de P.C. Hooft-prijs 1971, maar accepteerde wel de Prijs der Nederlandse Letteren, die hij in 1977 uit handen van de Belgische koning Boudewijn ontving. Hermans wordt met Gerard Reve en Harry Mulisch gerekend tot De Grote Drie, de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs.

In de jaren dertig werkte Hermans mee aan de schoolkrant van het Barlaeus-gymnasium, waarvan hij een korte periode ook hoofdredacteur was. Tijdens de Bezetting schreef hij poëzie, en - veelal surrealistische - korte verhalen en romans. De oorlogsperiode zelf vormt de achtergron…Lees verder op Wikipedia

Suggesties