Bij een groep jongens, door oorlogsomstandigheden op een tropisch eiland aangespoeld, vormt zich een nieuw groepsbesef, dat in deze omgeving door de opgewekte primitieve horde-instincten tot huiveringwekkende gevolgen leidt. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Heer van de vliegen
Auteur
William Golding
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Inleider
Stephen King
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lord of the flies
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Mouria, 2011 | Andere uitgaves
239 p.
ISBN
9789045802329 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

In het honderdste geboortejaar van William Golden (Nobelprijs literatuur in 1983) is zijn beroemdste roman opnieuw vertaald door een ervaren vertalersduo. Een aantal 20e-eeuwse Engelse schooljongens raakt na een schipbreuk geïsoleerd op een onbewoond eiland. Er ontstaat rivaliteit tussen twee groepen die uitmondt in een bloedige oorlog. De keurige jongetjes zetten elk greintje beschaving van zich af en vervallen in wreedheid en barbarij. Deze allegorie over het geweld in de maatschappij is toegankelijk voor een breed publiek. De uitstekende moderne vertaling voegt daar nog eens veel aan toe. Het boek is tweemaal met succes verfilmd. Vanaf ca. 15 jaar.

Over William Golding

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Onbekend

William Gerald Golding (St. Columb Minor (Newquay, Cornwall), 19 september 1911 — Perranarworthal (Cornwall), 19 juni 1993) was een Engels schrijver en dichter. Hij won de Nobelprijs voor Literatuur in 1983.

Golding studeerde aan de universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Britse Koninklijke Marine, en zat in dienst toen het Duitse oorlogsschip Bismarck tot zinken werd gebracht. Hij deed mee aan de invasie van Normandië op D-Day. Na de oorlog keerde hij terug naar Engeland, en werkte als leraar en schrijver.

In 1988 werd hij door koningin Elizabeth II geëerd met de titel sir.

Hij ligt begraven op de begraafplaats in Bowerchalke, Wiltshire, Engeland.

Zijn bekendste werk is Lord of the Flies uit 1954. Het werd een onmiddellijk wereldwijd succes. Het boek weerspiegelde dan ook de ontgoocheling in de menselijke natuur in de naoorlogse periode. Golding verklaarde zelf dat de roman voortgekomen was uit zijn …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek