Boek
Frans

Les hirondelles de Kaboul : roman

Yasmina Khadra (auteur)

Les hirondelles de Kaboul : roman

Titel
Les hirondelles de Kaboul : roman
Auteur
Yasmina Khadra
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Julliard, 2002
187 p.
ISBN
2-260-01596-4

Besprekingen

In het door de oorlog geteisterde Kaboul, in de wurggreep van de Taliban en de wetten van de Islam, proberen twee echtparen zich staande te houden. Atiq is gevangenbewaarder en getrouwd met een ziekelijke vrouw die hij aan haar lot overlaat. Hij verwijt haar dat ze haar plicht niet vervult. Daarnaast is er de jongere, intellectuele Mohsen Ramat, die tijdens een wandeling met zijn vrouw gedwongen wordt de moskee in te gaan en haar alleen buiten moet achterlaten, waar ze wordt bespot en vernederd. Bij een woede-uitbarsting later thuis, doodt zij hem en komt zij bij Atiq in de gevangenis om de dag van haar steniging af te wachten. Hij wordt hopeloos verliefd op haar. Beter dan welke documentaire laat dit knap geschreven verhaal, dat je leest met ongeloof, afschuw en verbijstering, de gruwelijke werkelijkheid van het Taliban regime, beleven. Duidelijke druk.

Over Yasmina Khadra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Yasmina Khadra (Arabisch: ياسمينة خضراء, wat betekent 'groen jasmijn') is het pseudoniem van de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul (Kenadsa, 10 januari 1955, Wilaya van Béchar in de Algerijnse Sahara). Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 22 landen.

Biografie

Moulessehoul koos in 1997 met de roman Morituri het schrijven onder een pseudoniem. Voor verschillende redenen deed hij dat, waaronder het onderduiken. Het geeft hem de mogelijkheid zich te distantiëren van zijn militaire verleden en brengt hem dichter bij zijn favoriete thema: onverdraagzaamheid. Hij koos ervoor Algerijnse vrouwen te huldigen en vooral zijn vrouw, met haar twee namen: Yasmina Khadra. Khadra onthult zijn mannelijke identiteit in 2001 met de publicatie van zijn autobiografische roman De schrijver (L'Écrivain) en zijn hele identiteit in L'imposture des mots in 2002.

Hij verwierf internationale bekendhe…Lees verder op Wikipedia